Het is onze missie om kwalitatief, hoogwaardig, toekomstgericht en waarde(n)vol opvang en onderwijs te bieden. Wij zijn een organisatie waarin pedagogisch medewerkers en leerkrachten samenwerken binnen één pedagogische en educatieve doorgaande leerlijn voor kinderen.
IKC Het Sterrenbos….
Wij willen samen spelen en leren in een rijke leeromgeving waarbij er aandacht is voor de totale ontwikkeling van het kind. Dit betekent dat wij kinderen méér willen meegeven dan alleen de basisvakken. We hebben aandacht voor de sociale ontwikkeling, kennisoverdracht, het aanleren van vaardigheden, talentontwikkeling, creativiteit en burgerschap. Het leren samenwerken krijgt nadrukkelijk de aandacht en we werken in een doorgaande lijn van peuters t/m groep 8.
Wederkerigheid betekent dat wij waarde hechten aan het geven en ontvangen van steun, respect en samenwerking. Kinderen, ouders en medewerkers werken samen, op grond van waardering voor elkaars verschillen en gebruik makend van elkaars kwaliteiten. In ons onderwijs en in de opvang krijgt het leren samenwerken nadrukkelijk de aandacht en streven wij naar situaties waarin kinderen gedeelde verantwoordelijkheid nemen en hun eigen én elkaars verschillen, talenten en ontwikkelpunten ontdekken én waarderen.
Ieder mens is uniek en gelijkwaardig. Inclusie houdt in dat we een gemeenschap creëren waarin diversiteit wordt gewaardeerd en iedereen zich welkom voelt. We zien ons IKC als een mini-maatschappij waarbij we op eenduidige manier samen werken aan een plezierige en veilige leeromgeving. Als Vreedzaam IKC werken we aan sociale verbondenheid, acceptatie en erkenning van verschillen, grenzen aangeven en de gezamenlijke verantwoordelijkheid hierbij. Binnen ons IKC heerst een positieve, veilige, sociale en open cultuur.
Op IKC het Sterrenbos zorgt de differentiatie in aanpak en werkwijze voor kansrijk onderwijs, inclusie en verbondenheid. Zo zorgen we dat ieder kind zich volledig kan ontwikkelen. Niet alleen op individueel niveau, maar ook vanuit het perspectief vanuit de groep en de maatschappij.
Wij werken systematisch en effectief aan de ontwikkeling van de basisvaardigheden voor het taal- en rekenonderwijs dat kansen en uitdagingen biedt voor ieder kind. De leerkracht geeft gedifferentieerde instructies, biedt passende verwerkingsopdrachten en past de onderwijsleertijd van kinderen aan, om tegemoet te komen aan de leer-/ en ontwikkelbehoeftes van de verschillende kinderen. Hierbij maken wij gebruik van de mogelijkheden die ICT ons biedt.
Leren doe je voor het leven. Om samenhang te creëren, verbinden wij het leren met de wereld om ons heen. Daarom bieden wij de wereldoriënterende vakken aan door middel van betekenisvolle projecten van Jeelo waarbij het opdoen van kennis en vaardigheden centraal staan. Kinderen leren in het ‘echt’ en door te ‘doen’. Er is veel aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid en we hebben oog voor een duurzame omgeving.
Ondernemend leren stimuleert kinderen tot het nemen van initiatief, onderzoeken, kritisch denken, creatief zijn, problemen oplossen, elkaars talenten benutten en samenwerken. Zo bereiden we kinderen voor op een dynamische en veranderende wereld waarin ze zelfverzekerd en vaardig kunnen meebewegen en bijdragen aan de samenleving.
We zien het kind! We leren met hoofd, hart en handen zodat ieder kind de kans krijgt om op zijn eigen wijze te groeien en zijn talenten te ontwikkelen. Groeiplezier, groeimindset, eigenaarschap en veerkracht staan hierbij centraal. Wij geven kinderen een rijk aanbod aan leerervaringen en plezierige herinneringen mee, waardoor kennis en vaardigheden in verschillende contexten toegepast kunnen worden. Hierdoor zijn kinderen gemotiveerd om zicht met vertrouwen en plezier verder te ontwikkelen.
Passend onderwijs is eigenlijk niets anders dan goed onderwijs voor elk kind! Scholen in Nederland hebben zorgplicht en de verantwoordelijkheid om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden.
Het doel van deze zorgplicht is dat geen enkele leerling tussen wal en schip valt. Het kan voorkomen dat leerlingen specifieke onderwijsbehoeften hebben.
Daartoe hebben we op onze school een ondersteuningsstructuur ontwikkeld die voorziet in extra hulp aan die leerlingen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat het leren of de sociaal-emotionele ontwikkeling meer aandacht vraagt, omdat een kind uitdaging mist of omdat extra begeleiding nodig is vanwege een beperking. Met onze ondersteuningsstructuur kunnen we veelal passend onderwijs bieden aan al onze leerlingen. Hier leest u meer over de manier waarop wij onze ondersteuningsstructuur hebben georganiseerd en welke grenzen en mogelijkheden er zijn.
Ook in onze IKC-gids leest u meer over de specifieke ondersteuning binnen ons IKC.
Jaarlijks wordt gewerkt met een jaarplan en een jaarverslag. In het jaarverslag willen wij als IKC Het Sterrenbos verslag doen van de ontwikkelingen uit het afgelopen schooljaar. Wij rapporteren over de kwaliteit van het gegeven onderwijs en de stand van zaken met betrekking tot de schoolontwikkeling. Hiermee is dit verslag zowel een verantwoording aan het bestuur en aan de ouders, maar heeft als achterliggend doel het onderwijsproces te beschrijven en te bewaken. Het is een mooi middel om zelf vinger aan de pols te houden, een foto te maken van de school en op deze wijze de processen in de school scherp te houden.
IKC het Sterrenbos maakt deel uit van stichting Wonderwijs. In deze stichting hebben 15 scholen in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard hun krachten gebundeld. De dagelijkse leiding is in handen van twee leden van het College van Bestuur. De Raad van Toezicht houdt integraal en onafhankelijk toezicht op het bestuurlijk handelen, het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de stichting.